Een infrarood sauna is voor veel mensen een populair type sauna geworden. Infrarood sauna’s zijn sauna’s die geen stoom, elektriciteit of warmte gebruiken. In plaats daarvan maakt het gebruik van infraroodstralers die direct worden verwarmd door infrarood licht dat wordt gereflecteerd door de droge huid van de gebruiker. Sauna’s verwarmen het menselijk lichaam voornamelijk door convectie en geleiding van de hete oppervlakken en door de stralingswarmte van de bovenoppervlakken van de sauna.

De infraroodverwarming van de sauna werkt op het basismechanisme van het opwekken van het sympathische zenuwstelsel, dat vervolgens de hartslag verhoogt om de bloeddruk te verhogen en het metabolisme van het lichaam te verhogen. De sauna’s zorgen voor een toename van het zweten waardoor het lichaam gifstoffen vrijgeeft die zijn opgeslagen in de vetcellen. In de sauna’s is het zweten het meest merkbaar wanneer de temperatuur ongeveer 140 graden Fahrenheit bereikt, omdat de vetcellen uitgedroogd beginnen te raken en de circulatie toeneemt met het extra water in de bloedbaan. Het is deze toename van de bloedsomloop die ervoor zorgt dat de hartslag omhoog gaat en de energie van de Infraroodsauna meer calorieën verbrandt.

Infraroodsauna plaatsen

Uit een recent onderzoek is gebleken dat infraroodsauna’s het risico op verschillende soorten kanker kunnen verlagen. De onderzoekers onderzochten twee groepen mannen; een groep die zes maanden infrarood saunabehandelingen onderging en een groep die dat niet deed. De infrarood saunabehandelingen resulteerden in een significante vermindering van het aantal gevallen van darmkanker, borstkanker, longkanker en prostaatkanker. Er was geen significante verandering in de kans op hartaandoeningen in beide groepen.

Dit onderzoek is bemoedigend voor saunaliefhebbers omdat het veelbelovend is voor een nieuwe behandeling voor twee van de meest voorkomende aandoeningen die kunnen worden veroorzaakt door een verblijf in een traditionele sauna. Er is echter nog meer onderzoek nodig om definitief aan te tonen dat infraroodsauna’s veilig en effectief zijn. Een ander probleem dat sauna’s voor mensen opleveren, is hun gebrek aan socialisatie. Als er twintig mensen in een groep zitten, wordt elke persoon aan dezelfde omgeving blootgesteld en mag hij maar een kwartier in de sauna doorbrengen. Dat is niet veel tijd voor gezelligheid!

De Vanderbilt University heeft een onderzoek uitgevoerd naar het effect van infraroodsauna’s op de menselijke fysiologie. De studie bestond uit drie experimenten die aantoonden dat de hoeveelheid tijd die een persoon in de sauna doorbracht een positieve invloed had op de afgifte van dopamine in zijn hersenen. Dopamine is een chemische stof die het gevoel van plezier en opwinding versterkt en het gevoel van ‘facility management oppeppen’ veroorzaakt. De resultaten van deze studie bewijzen dat hoe langer iemand in een sauna doorbrengt, hoe meer hij ervan zal genieten en hoe meer hij opgewonden en wraakzuchtig zal zijn tegenover degenen die hem misschien hebben getrakteerd op een traditionele sauna.

Of je reden om een infraroodsauna te gebruiken nu ligt in alle gezondheidsvoordelen die je kunt krijgen of alle sociale voordelen die je krijgt door ze te gebruiken, lagere temperaturen hebben een aantal interessante voordelen die we nog niet hebben onderzocht. Het vermogen om de warmte van uw lichaam te voelen wanneer u zich in een saunasessie bevindt, is een zeer aangename ervaring die een deel van uw spierpijn kan verlichten. Ook is bewezen dat het vrijkomen van dopamine in je hersenen tijdens een saunasessie gevoelens van geluk en opwinding versterkt.